kmetje nismo krivi za dvig cen hrane

Zakaj hočejo posamezni členi agroživilske verige okriviti kmete za dvig cene hrane v trgovinah

Sindikat kmetov Slovenije izraža ogorčenje nad valjenjem krivde za povišanje cen hrane na trgovinskih policah na slovenske kmete. Dejstvo je, da so se odkupne cene na kmetijah realno znižale, kar za marsikatero kmetijo pomeni, da se je znašla na robu preživetja.


Dvig cen surovin, repromateriala in energentov je dejstvo, na katerega kmetje nimajo vpliva. Dogajanja na svetovnih trgih surovin, ki jih poganjajo svetovne velesile in finančni skladi seveda zelo neugodno vplivajo tudi na ekonomiko pridelave hrane. Po drugi strani pa  kmetovi pridelki pod pritiski trgovinskih verig in prehranskih multinacionalk dnevno izgubljajo na vrednosti, kar dokazuje tudi slovenska statistika. Slovenski kmetje smo se ob dvigu vhodnih surovin  tako znašli v cenovnih škarjah, ki se vse bolj odpirajo, posledice pa so vidne v opuščanju kmetij in zmanjševanju pridelave hrane v Sloveniji.

Dejstvo je, da se cene hrane za slovenskega kupca v trgovini vsak mesec zvišujejo, vmesni členi v agroživilski verigi med kmetom in kupcem pa pobirajo vsak dan večji kos »cenovnega špeha«.

Slovenski kmetje poleg pridelave hrane, ki je nacionalnega pomena, skrbimo tudi za obdelanost krajine, ki je predmet našega vsakdana in občudovanja s strani svetovne javnosti ter strokovnih inštitucij. Širjenje cenovnih škarij bo marsikatero kmetijo prisililo v opustitev kmetovanja. Slednje pomeni manj pridelane kakovostne hrane in zaraščanje, torej degradacijo podeželja. Zato Sindikat kmetov Slovenije apelira na vse državljane, da se zavedajo nastalega stanja in podprejo slovenskega kmeta v tem težkem obdobju. Posameznike iz agroživilske verige pa pozivamo, da prenehajo s »pobiranjem špeha« na plečih slovenskega kmeta in slovenskega kupca, kajti tekom poletja bodo s takimi dejanji s strani slovenskih kmetov deležni hladnega tuša.


Nazaj